Spolek SOMACH

Vybudovány další tůně - převzato ze stránek JIZERSKO-JEŠTĚDSKÉHO HORSKÉHO SPOLKU

23.10.2020 17:54

Pátek, 23.10 | 16:42

Autor: Michal Vinař

Jizersko-ještědský horský spolek se nezaměřuje pouze na velké projekty revitalizací rašelinišť, ale snaží se tvořit také menší soustavy tůní, které vhodně doplňují mozaiku dostupných biotopů i pro ohrožené živočichy.
Novými soustavami tůní se tak mohou pyšnit v Machníně nebo Starém Harcově. Zatímco v první jmenované lokalitě vznikla soustava několika větších tůní v malebném zalesněném údolí uprostřed luk, na druhém místě je dílo poněkud menší bohatém v bukovém lese. Obě místa spojovala vhodná místa pro vytvoření prostých zemních nádrží, patrná vlhkost naznačovala, že by se zde voda mohla udržet, následně zvolna vsakovat nebo vytvářet menší tůně, které mohou osídlit například ohrožení obojživelníci.

V západní části Liberce nastoupila na výpomoc s kopáním menší technika, která pomohla lépe a rychleji vyhloubit několik jam. Lidská síla pak byla zapojena hlavně do vytahání bez mála tří desítek pneumatik, které se v údolí z nepochopitelného důvodu vyskytovaly, a v tvorbě úkrytů pro obojživelníky.

Ve severovýchodní části města pak přišla ke slovu pouze energie z řad členů a příznivců spolku, kteří rázem vykopali tři tůňky.


V obou případech se po vydatných deštích všechny jámy zaplnily vodou, čímž se vytvořily nové biotopy pro vyšší diverzifikaci živočišných i rostlinných obyvatel prakticky v blízkosti zastavěné části města.

V těchto aktivitách bude Jizersko-ještědský horský spolek nadále pokračovat. V sušších obdobích bude každá zamokřená plocha jistě velmi cenná, v těch vlhčích zase pomůže velkou část vody zadržovat jako houba a vodu postupně pouštět dále.

Foto z Harcova zde. Z Machnína zde. Pokud Vás zajímá, kde to v Machníně je, tak se podívejte na mapu zde.

Za mě - děkujeme. Rád se tam půjdu podívat. A prosím všechny machnínské, pomozte tůně udržovat. M. Porš

 

Vyhledávání

Kontakt

Spolek SOMACH Jitřní 238
Liberec 33 - Machnín
46001
IČ: 88397807
Bankovní spojení: 107-2438120217/0100 KB Liberec
- transparentní účet
+420 777 787 021 - M. Porš
+420 602 182 787 - M. Hlavsa

 

Na náš transparentní účet se můžete podívat zde.