Spolek SOMACH

Advent v Machníně 2011

18.12.2011 11:28

Za velké účasti převážně machnínských občanů a zároveň za velké nepřízně počasí se uskutečnil 16.12.2011 v našem kostele Božího srdce Páně první ročník akce Advent v Machníně. Očekávali jsme hojnou účast, ale až tak velkou asi jen v těch nejoptimističtějších představách. Museli jsme si telefonovat ze vstupu do kostela dovnitř, abychom posunuli všechny tak, abychom uvolnili ještě pár mís ke stání a nenechali stát poslední příchozí na schodech a na dešti před kostelem.

Akce měla svou atmosféru, která byla dána nejen krásou samotného kostela a především vitráží, které mnozí viděli zevnitř poprvé, ale i vkusnou vánoční výzdobou. Po krátkém úvodním slovu nastoupily děti z místní ZŠ pod vedením p. učitelky Molnárové a Bláhové.  Mnozí z příchozích si s dětmi rádi zazpívali. Adventní čtení p. Polácha (apokryf  K.Čapka) bylo možná pro někoho překvapivé, ale velice zajímavé. Paní Věra Poláchová poté za doprovodu muzikantů Scholy zazpívala tak krásně, až nám z toho běhal mráz po zádech. Vstoupení pátera  Pavla Tomáše Genrta OFM, libereckého vikáře, bylo v duchu všech našich předchozích schůzek a jednání. Čišela z něj moudrost a životní zkušenost. Jsem si jistý, že jeho slova pochopili a ve velké míře vzali za své mnozí z návštěvníků, kterých se jinak náboženská tématika nijak nedotýká. Vstoupení Scholy od 3A (od tří Antonínů) pod vedení pana Zd. Glasera bylo, jak bylo i avizováno, ryze adventní. Sice to znamenalo, že si s nimi nemůžeme zazpívat, většinu přednesených a velice krásných písní jsme neznali.  Ale přesto, určitě nejen díky kvalitě vystoupení, ale i díky prostředí našeho kostela a atmosféře akce, měla i tato část programu velký úspěch.  Plánované společné zpívání koled před kostelem nám zhatilo počasí. Zůstali jsme uvnitř a především díky panu Glaserovi, celé Schole od 3A ale i díky všem přítomným, jsme si společně několik koled zazpívali. Na závěr jsme rozsvítili vánoční strom, pohostili toho souseda, který neutekl před zimou, větrem a deštěm, svařákem. Mnozí se přemístili hned, někteří později, k Trubkám, kde již na děti čekalo nejen teplíčko, ale i cukrovinky pro děti a vynikající guláš od Vaška Nepimacha. Především pak vánoční dílna. Škoda jen, že většina dětí místní ZŠ do klubu k Trubkám nezašla. I tak si ty děti, které se do vánočního tvoření zapojily, užily a naučily se možná nové techniky. Poznaly některé staré vánoční tradice, které je ve škole nikdo nenaučí... Celá akce byla velice zdařilá a věřím tomu, že nebyla první a zároveň poslední. Děkuji všem, kteří se na její přípravě podíleli, kteří ji podpořili a především těm, kteří nám svojí účastí dokázali, že Machnín není jen okrajová část Liberce, ale že dokážeme společensky žít a něco pro sebe udělat i na tom našem "machnínském písečku". Přeji všem krásný zbytek adventu, šťastné a veselé Vánoce a mnoho zdraví a štěstí do celého nového roku. Milan Porš

PS: Pokud někoho zajímá, kdo a jak přispěl k úspěchu celé akce, můžete se podívat zde. Na několik fotografií z akce se můžete podívat na www.machnin.cz, nebo zde. Další fotografie z akce nám poskytl pan Glaser ze Scholy od 3A - podívejte se zde.

 

Vyhledávání

Kontakt

Spolek SOMACH Jitřní 238
Liberec 33 - Machnín
46001
IČ: 88397807
Bankovní spojení: 107-2438120217/0100 KB Liberec
- transparentní účet
+420 777 787 021 - M. Porš
+420 602 182 787 - M. Hlavsa

 

Na náš transparentní účet se můžete podívat zde.